zondag 18 september 2011

bijen en wespenhotel

Nesthulp voor solitair (alleen) levende bijen en wespen: Nodig: stengels van bijvoorbeeld bamboe of riet Touwtjes of elastiekjes (snoei)schaartje(s) Knip van holle stengels van bijvoorbeeld bamboe of riet 10 gelijke stukjes, zorg dat de stukjes allemaal in het midden dicht zijn en aan de zijkanten open, het dichte stukje is vaak wat dikker dan de holle stukjes. Bind de 10 stukjes bij elkaar en hang het buiten op een windstil plekje waar je af en toe kunt kijken of er al een bijtje op een wesp een eitje komt leggen. De wespen vangen een ander insect, bijvoorbeeld een mug of een vlieg en leggen die bij het eitje. Heel fijn want zo zijn er een stuk minder muggen! De bijen verzamelen stuifmeel en nectar en stoppen dit eerst in het holletje, daarna leggen ze het eitje erbij, daarna ‘metselen’ ze het gaatje dicht. De insecten, nectar en stuifmeel worden door de larven opgegeten als ze uit het eitje komen, daarna verpoppen ze zich en er wordt een nieuwe bij of wesp geboren.

zaterdag 17 september 2011

slakken houden

Slakken houden: Nodig: klein aquariumbakje met luchtdoorlatend deksel Aarde, blaadjes, takjes Blaadjes sla, hosta en andere dingen die slakken lekker vinden Plantenspuit met water Slakjes Doe een laagje aarde in een klein aquarium met een deksel. De deksel moet wel kleine gaatjes hebben zodat de slakken genoeg frisse lucht hebben. Doe er blaadjes en takjes in zodat de slakjes zich thuis voelen. Ga nu op zoek naar slakken in de tuin, per 2 kinderen 1 slak, anders wordt het bakje overbevolkt. Zet ze in het bakje, geef ze genoeg te eten, blaadjes sla of hosta vinden ze erg lekker. Af en toe een ‘regenbuitje’ met een plantenspuit wordt ook zeer gewaardeerd! Zet de slakken na afloop weer terug in de tuin

kleuters van Helga en Thea aan het werk

Deze week is de kleutergroep van Helga en Thea druk bezig geweest in de regenboogschooltuin.
Er werd weer veel aan de tuin toegevoegd.

tegels in de tuin


Tegels in de tuin:
Nodig: 8 tegels, 4 met ribbels aan de onderkant, 4 zonder ribbels
Wasco om de tegels nummers te geven
Een tuin om de tegels in te leggen, of een plein
Bakjes om de beestjes mee naar binnen te nemen en te bestuderen
Merkstift om de bakjes nummers te geven

In 4 groepjes:
Ieder groepje krijgt 2 tegels, een met ribbels en een zonder ribbels.
Geef de tegels elk een nummer, 1t/m8
Leg nu met je groepje steeds 2 tegels (een met ribbels en een zonder ribbels) naast elkaar neer op verschillende plekken,een warme zonnige plek, een donkere plek, een vochtige plek, en een droge plek. Natuurlijk wel even overleggen welk groepje wat doet.
Zet nu ook nummers op 8 bakjes met een deksel , hetzelfde nummer als de tegels die je in de tuin hebt gelegd.
De laatste week van de keuzecursus ga je met je groepje kijken wie er onder de tegels is gaan wonen, neem het bakje mee naar buiten om de beestjes er in te stoppen en ze binnen aan de rest te laten zien. Als je niet weet wat voor beestjes het zijn, zoek je het natuurlijk even op!
Zet de beestjes na afloop weer terug in de tuin!!!!!!!

vlinders lokken

Vlinders lokken:
Nodig: Doos (dozen)
Gekleurd papier
Viltstiftdoppen of andere buisjes die aan een kant dicht zijn
Suiker
Kopje warm water
Rietje(s)
Schaar (scharen)
Lijm
Neem je doos en maak er met fel gekleurd papier bloemen op, dat lokt de vlinders.
Prik met een schaar gaatjes in de bloemen en doe hier de viltstiftdoppen of buisjes in.
Roer een paar schepjes suiker door het warme water zodat de suiker smelt.
Zuig met een rietje wat van het suikerwater op en druppel het in de dopjes.
De vlindertafel is klaar, zet hem buiten op een warme zonnige dag, en maar hopen dat er die dag vlinders rondvliegen die honger hebben!

vrijdag 2 september 2011

oorwurmenpot maken


Oorwormpotje:
Nodig: bloempotje(s)
Hooi
Touwtje(s)
Pak een bloempotje, en touwtje en wat hooi, maak van het hooi een bosje, zo groot dat als je het dubbelvouwt het in het potje past. Bindt nu met het touwtje het hooi tot een bosje, doe het geheel in het potje en trek het touwtje door het gaatje. Maak nu van het touwtje een lus zodat je het potje op kunt hangen in een fruitboom of op een andere plek waar je last van bladluizen hebt.
Oorwormen houden namelijk erg van bladluizen, plantenafval en schimmels, ook van Dalia’s, als je die toevallig in de tuin hebt kun je het potje gebruiken om de oorwormen in het potje te vangen en een ander plekje te geven, is ook handig !