Rozenbotteljam maken
Het schoonmaken van de rozenbottels

Het koken van de rozenbottels

De rozenbottelpitjes verwijderen

Het zeven van de rozenbottelmassa

Homogene massa

Inkoken
Nu moet deze massa tot jam worden ingekookt. Hoe lang is niet met zekerheid te zeggen. Dit hangt van verschillende factoren af. Ik kook in tot het een soort ringen gaat vormen en een glinstering krijgt. Om geen te dunne jam te hebben laat ik de jam altijd helemaal afkoelen en doe het pas de volgende dag in de potten als ik zeker weet dat het voldoende ingedikt is. Natuurlijk kun je geleisuiker gebruiken om al dit gedoe te voorkomen. Ik gebruik het nooit omdat juist door het inkoken die geconcentreerde smaak ontstaat.
Nu moet deze massa tot jam worden ingekookt. Hoe lang is niet met zekerheid te zeggen. Dit hangt van verschillende factoren af. Ik kook in tot het een soort ringen gaat vormen en een glinstering krijgt. Om geen te dunne jam te hebben laat ik de jam altijd helemaal afkoelen en doe het pas de volgende dag in de potten als ik zeker weet dat het voldoende ingedikt is. Natuurlijk kun je geleisuiker gebruiken om al dit gedoe te voorkomen. Ik gebruik het nooit omdat juist door het inkoken die geconcentreerde smaak ontstaat.
Potjes vullen
Kook jampotten altijd grondig uit voor je ze hergebruikt, dit voorkomt teleurstellingen achteraf. Jam die na drie maanden gaat schimmelen is niet leuk. En ja van deze hoeveelheid heb ik maar net drie niet al te grote potjes jam. Maar lekker dat deze jam is!
Kook jampotten altijd grondig uit voor je ze hergebruikt, dit voorkomt teleurstellingen achteraf. Jam die na drie maanden gaat schimmelen is niet leuk. En ja van deze hoeveelheid heb ik maar net drie niet al te grote potjes jam. Maar lekker dat deze jam is!
