dinsdag 10 september 2013

Rozenbotteljam maken

Rozenbotteljam maken


Het schoonmaken van de rozenbottels
http://plzcdn.com/ZillaIMG/bffdb4dc18e21667858c9b1a883fdd80.jpgAllereerst was ik de rozenbottels in ruim water. Ik haal de pitjes voor de jam er niet uit. Dat is me te veel werk. Wel haal ik de kroontjes eraf met een aardappelschilmesje. Hiermee maak ik dan een beweging zoals bij het ontpitten van een aardappel, zodoende heb ik gelijk een hoop pitjes te pakken.

Het koken van de rozenbottels
http://plzcdn.com/ZillaIMG/1ff9fab7d5a6f046f9ea91721f40aac4.jpgVervolgens gaan de rozenbottels in de pan en giet ik er water bij omdat het anders een te dikke massa zal worden die alleen aanbrand. In mijn geval begon ik met 1250 gram rozenbottels en daar zijn 5 kopjes water bij gegaan.


De rozenbottelpitjes verwijderen
http://plzcdn.com/ZillaIMG/6991788a5838b21f2d4ab5dcbd317344.jpgZodra de rozenbottels zacht worden komen de pitjes bovendrijven. Die schep ik er met een schuimspaan zoveel mogelijk vanaf. Mocht de massa te dik zijn om dit te doen, voeg dan nog wat water toe. Houd er wel rekening mee dat dit water later ook weer verdampt moet worden.

Het zeven van de rozenbottelmassa
http://plzcdn.com/ZillaIMG/4c693215000a345ec2b2ac2bdb80c429.jpgZodra de rozenbottels zacht genoeg zijn breng ik ze over in de roerzeef en druk ze er in een rustig tempo door tot ik alleen nog droge pulp over heb. Als het goed is zijn nu alle pitjes eruit.


Homogene massa
http://plzcdn.com/ZillaIMG/5aed3dee4c0f61921e02ce386ec41d04.jpgWat nu overblijft is een mooi gladde homogene massa. Dit is het moment om de suiker toe te voegen. Ik gebruik op deze hoeveelheid rozenbottels ongeveer 500 gram suiker. Veel recepten gaan uit van een zelfde hoeveelheid fruit als suiker, maar dat is in dit geval teveel omdat we in verhouding na de pitten zo weinig overhouden.
Inkoken
Nu moet deze massa tot jam worden ingekookt. Hoe lang is niet met zekerheid te zeggen. Dit hangt van verschillende factoren af. Ik kook in tot het een soort ringen gaat vormen en een glinstering krijgt. Om geen te dunne jam te hebben laat ik de jam altijd helemaal afkoelen en doe het pas de volgende dag in de potten als ik zeker weet dat het voldoende ingedikt is. Natuurlijk kun je geleisuiker gebruiken om al dit gedoe te voorkomen. Ik gebruik het nooit omdat juist door het inkoken die geconcentreerde smaak ontstaat.
 
Potjes vullen
Kook jampotten altijd grondig uit voor je ze hergebruikt, dit voorkomt teleurstellingen achteraf. Jam die na drie maanden gaat schimmelen is niet leuk. En ja van deze hoeveelheid heb ik maar net drie niet al te grote potjes jam. Maar lekker dat deze jam is!
http://plzcdn.com/ZillaIMG/81aea529415685bba49937a84d83e283.jpg