Toen Boer Thomas zich een paar dagen geleden verwonderd afvroeg of ik écht al kervel in de tuin had, realiseerde ik me dat Roomse Kervel (Myrrhis odorata) eigenlijk niet zo’n bekend kruid/groente is.
En geloof me: dat is volkomen ten onrechte. Roomse Kervel is een gemakkelijk en mooi kruid, en je kan het op talloze manieren gebruiken.
Bij ‘kruidentuin’ denken veel mensen spontaan aan een zonnig en droog plekje in de tuin, waar je een aantal mediterrane geur- en smaakplanten kweekt.
Maar er zijn ook een heleboel schaduwplanten die als keukenkruid kunnen worden toegepast. (In een vroegere blogpost vind je een lijstje van kruiden voor de schaduw.)
En bij die schaduwkruiden is Roomse Kervel één van mijn absolute favorieten.
Decoratief
In de eerste plaats is het een erg vroege plant: in zachte winters kan je er al in februari van oogsten. (Kijk maar naar de eerste foto van dit blogbericht... die maakte ik op een dag vroeg in februari 2008.)Bovendien is Roomse kervel ook een mooie plant. Het lichtgroene, dubbel-geveerde blad doet aan varens denken, en in april – als aan de waterkant het fluitenkruid bloeit – tooit ook deze plant zich met romig-witte schermen. Ook de zwartbruine opstaande zaden hebben hun eigen charme.
Culinair
In de keuken is Roomse kervel ook weer heel veelzijdig. De Engelse naam Sweet Cicely en het Duitse Süßdolde (zoete schermbloem) verraden de zoete smaak van de plant al. Die is aanwezig in het blad, maar nog duidelijker in stengels en (onrijpe) zaden.Blad
Het blad kan je op dezelfde manier toepassen als gewone kervel, de smaak is immers heel vergelijkbaar. Misschien kan je de smaak van Roomse kervel wat warmer, voller, zoeter en die van gewone kervel wat frisser noemen. (Soms wordt om die reden voorgesteld om 5 eetlepels kervel te vervangen door 4 eetlepels roomse kervel en een eetlepel peterselie.)Een combinatie met zoetwatervis is erg lekker, maar probeer ook eens wat gesnipperde roomse kervel bij een fruitslaatje!
Stengel
De zoete smaak die in het blad van de roomse kervel aanwezig is, is nog meer uitgesproken in de stengels en bladstelen.Je kan ze bijvoorbeeld combineren met zure rabarber. (Op het internet zijn zowel op Britse als op Duitse site wel wat recepten te vinden waarin rabarber met roomse kervel - de stengels of de onrijpe zaden - gebruikt wordt.)
Wortel
Roomse kervel heeft een forse penwortel die gestoofd kan worden en waarvan je de smaak zou kunnen omschrijven als een pastinaak met anijs-aroma. Maar als je de wortel gebruikt is je plant natuurlijk weg, en daarom doe ik dit maar heel zelden, en enkel als de plant zich weer eens overvloedig heeft uitgezaaid. (Dat gebeurt echter steeds minder, omdat de kruidlaag in de tuin zo gesloten is.)Bloemen en zaden
De bloemen met hun warme honinggeur en zoete anijssmaak zijn heel bruikbaar als versiering voor desserts, en ook de zaden met hun zoete anijssmaak kan je bv in gebak toepassen.
De nog groene zaden kunnen goed gebruikt worden in fruitdesserts, bv in combinatie met zure bessen zoals allbessen. De rijpe zaden kan je dan weer in gebak verwerken, maar combineren ook heel apart met koolgerechten